ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Νομίσματα του Νέου Ελληνικού Κράτους Διαστάσεις 21x28, σελίδες 48, ISBN: 978-618-5072-46-9
Ελληνικά
Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος
Η έκδοση παρουσιάζει όλα τα νομίσματα του νέου Ελληνικού Κράτους, που εμπνέονται εικονογραφικά από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το σημαντικότερο γεγονός στη νεότερη ελληνική ιστορία. 

Η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που άρχισε το 1821, είχε σαν αποτέλεσμα την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και την ίδρυση του νέου  Ελληνικού Κράτους. Πρόσωπα, γεγονότα, ιδέες και έργα τέχνης που σχετίζονται με την Επανάσταση συμπεριλήφθηκαν στο νομισματικό πρόγραμμα και αποτυπώθηκαν στο εθνικό μέσο συναλλαγής. Ακόμη και σήμερα, στο νόμισμα του Ευρώ, οι εθνικές όψεις ορισμένων μεταλλικών νομισμάτων, αποτυπώνουν μορφές αυτής της περιόδου. 

Το νόμισμα μετατρέπεται, με τον τρόπο αυτό, σε μία πολύτιμη δεξαμενή γνώσης, επαναφέρει στην επικαιρότητα τους πρωταγωνιστές και αναδεικνύει τις αξίες και τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης. 

Η έκδοση περιέχει φωτογραφίες νομισμάτων του νέου Ελληνικού Κράτους, από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, που συνδέονται εικονογραφικά με την Επανάσταση. 

Περιέχει φωτογραφίες έργων τέχνης, τα οποία συμπληρώνουν εικονογραφικά τα νομίσματα. Τα έργα παραχώρησαν η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Αθήνα), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Αθήνα) και η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ (Μέτσοβο).

Το έντυπο κυκλοφόρησε στο πλαίσιο των δράσεων, που σχεδίασε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.