ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ. Από το χθες στο σήμερα Διαστάσεις 21x21, σελίδες 80, ISBN: 978-618-5072-43-8
Ελληνικά
Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη

Το έντυπο “Νόμισμα και Συναλλαγές. Από το χθες στο σήμερα” κυκλοφόρησε με την ευκαιρία του ομότιτλου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, σε μορφή μουσειοβαλίτσας που υλοποίησε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Η Έκδοση παρουσιάζει την ιστορία των συναλλαγών από την αρχαιότητα έως σήμερα, με έμφαση στον τρόπο συναλλαγής της σύγχρονης εποχής. 

Από το ανταλλακτικό σύστημα των πρώτων κοινωνιών, περάσαμε στις συναλλαγές με ζώα, στη συνέχεια, με μέταλλα διαφόρων μορφών για να φτάσουμε στο νόμισμα, που, από τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ., καθιερώθηκε ως το επικρατέστερο μέσο συναλλαγής. Το νόμισμα άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο ζωής του ανθρώπου και διαμόρφωσε τον πολιτισμό μας. 

Σήμερα, στην εποχή της Πληροφορίας και της Ψηφιακής Επανάστασης, οι καταναλωτικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής και οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας οδηγούν αναπόφευκτα στην υιοθέτηση νέων και πρωτοποριακών μορφών συναλλαγών, αντικαθιστώντας σταδιακά τη χρήση του νομίσματος, του μέσου που κυριάρχησε στις συναλλαγές του ανθρώπου για περισσότερα από 2.500 χρόνια.