ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης – Κέρκυρα

Σημαντικό αριθμό επισκεπτών δέχτηκε κατά τους θερινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα. Συνολικά επισκέφτηκαν τη μόνιμη έκθεση 1.631 άτομα, ενώ υπήρξαν και οργανωμένες ξεναγήσεις σε Συλλόγους κατόπιν σχετικού αιτήματος. Συγκεκριμένα ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν στους συμμετέχοντες στο Θερινό Camp Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου - Αθλητικού Συλλόγου Καποδίστριας, στο Θερινό Σεμινάριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης “Passa Tempo” καθώς και σε μέλη των Φίλων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας στεγάζεται στον πρώτο όροφο του διατηρητέου κτηρίου, όπου λειτούργησε, το 1840, το πρώτο Κατάστημα της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα.

Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν καθ’ όλη την ιστορία του Νεότερου Ελληνικού Κράτους: τραπεζογραμμάτια, κερματικά γραμμάτια και σχετικό υλικό, και καλύπτει 180 έτη ιστορίας. Η επίσκεψη αρχίζει με τα επαναστατικά Ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος που εκδόθηκαν το 1822, και τον φοίνικα, που εξέδωσε ο Ιωάννης Καποδίστριας, το 1831, και ολοκληρώνεται με τα τελευταία τραπεζογραμμάτια σε δραχμές, τα οποία αποσύρθηκαν το 2002 με την έλευση του Ευρώ.

  01 / 02