ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ: Νέα Δεδομένα, Σύγχρονες Προσεγγίσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Ελληνικός Αποικισμός: Νέα Δεδομένα, Σύγχρονες Προσεγγίσεις", την οποία διοργάνωσαν η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έκθεσης "Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και Νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank".

To επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο Ελληνικός Αποικισμός, αλλά και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην Έκθεση οδήγησαν στη διοργάνωση της Επιστημονικής Hμερίδας, στόχος της οποίας ήταν αφ’ ενός η παρουσίαση νέων στοιχείων και αφ’ ετέρου η προώθηση του επιστημονικού διαλόγου επί των θεμάτων που σχετίζονται με το φαινόμενο του αρχαίου Ελληνικού Αποικισμού.

Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος δεκαπέντε ιστορικοί και αρχαιολόγοι (ανασκαφείς, διευθυντές μουσείων και καθηγητές πανεπιστημίων) από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Αυστραλία, οι οποίοι μελετούν τον Ελληνικό Αποικισμό, και παρουσίασαν νέα ανασκαφικά δεδομένα από την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται, καθώς και συνθετικές προσεγγίσεις των πτυχών του φαινομένου.

Η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη συμμετείχε με την εισήγηση "Εικόνες της Θάλασσας στα Νομίσματα των Αρχαίων Ελληνικών Αποικιών", στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε είκοσι πέντε νομίσματα με θαλασσινή θεματογραφία από τη Συλλογής της Τράπεζας.

  01 / 02 / 03 / 04