ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΛΕΙΣ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
30.6.2019-15.12.2019

Επιτυχής ολοκλήρωση της Έκθεσης στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας. 

Σημαντική επιτυχία και μεγάλη επισκεψιμότητα σημείωσε η περιοδική έκθεση «ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΛΕΙΣ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας, από τις 30 Ιουνίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019, με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Η Έκθεση κέρδισε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού, προσελκύοντας 32.000 επισκέπτες και κατάφερε, μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του νησιού κατά την περίοδο των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, μία εποχή λιγότερο μελετημένη και αναδεδειγμένη, μέχρι πρότινος, για την Κρήτη.

Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός, ότι για τις ανάγκες της Έκθεσης «ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΛΕΙΣ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ», συγκεντρώθηκαν 124 νομίσματα από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων) και από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Την Έκθεση πλαισίωναν επίσης:
• το Coin-o-rama, μία οπτικοακουστική multimedia εφαρμογή που υλοποίησε το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η οποία παρουσίαζε μεγεθυμένες εικόνες των νομισμάτων της έκθεσης και αναλυτικότερες πληροφορίες για αυτά, ενώ έδινε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να «φτιάξουν το δικό τους νόμισμα» 
• η ψηφιακή προβολή της νομισματικής κυκλοφορίας στην Κρήτη καθώς και 
• επιστημονικός κατάλογος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.