ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποκίες και Νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank
11.4.2014 - 18.10.2015

 Δείτε το video της έκθεσης

Ολοκληρώθηκε η περιοδική έκθεση "Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ALPHA BANK", την οποία διοργάνωσαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Νομισματική Συλλογή 
Alpha Bank από την 11 Απριλίου 2014 σε δύο Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου.

Η Έκθεση επρόκειτο να διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου 2015, ωστόσο λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσίασε και της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών αποφασίστηκε η παράτασή της έως τις 18 Οκτωβρίου 2015.

Συγκεκριμένα, την Έκθεση επισκέφτηκαν περίπου 200.000 άτομα, ενώ 2.000 παιδιά παρακολούθησαν το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τολμηροί Εξερευνητές και Πρωτοπόροι Άποικοι" που διεξήχθη καθ’ όλη τη διάρκειά της. 

Στο πλαίσιο της Έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις. Ειδικότερα:

- Τον Ιούλιο 2014 λειτούργησαν τα θερινά εργαστήρια "Θαλασσινά ταξίδια στα αρχαία χρόνια" και "Ατρόμητοι θαλασσοπόροι σε μεγάλες περιπέτειες!" για παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-11 ετών αντιστοίχως.
- Την 6 Φεβρουαρίου 2015 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα "Ελληνικός Αποικισμός: Νέα Δεδομένα, Σύγχρονες Προσεγγίσεις" με τη συμμετοχή δεκαπέντε ιστορικών και αρχαιολόγων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Αυστραλία, οι οποίοι μελετούν τον Ελληνικό Αποικισμό.

Επίσης, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αφιερωμένες στον πολιτισμό, όπως για παράδειγμα η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου 2015) και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου 2015), πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις για το κοινό από αρχαιολόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
http://www.amth.gr

Νομισματική Συλλογή Alpha Bank
http://www.alphanumismatics.gr