ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Μέγας Αλέξανρος. Απο τη Γη της Μακεδονίας έως τα Πέρατα της Οικουμένης
7.5.2010-31.10.2010

Ολοκληρώθηκε η περιοδική έκθεση με τίτλο "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΩΣ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ", που συνδιοργάνωσαν η Alpha Bank και η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 220 χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα από τη Μακεδονία, από τα ελληνιστικά βασίλεια που δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το πλήθος των αλεξάνδρειων τετραδράχμων και τις απομιμήσεις που κυκλοφόρησαν, σαφή απόδειξη της ισχύος των νομισμάτων του. Όλα τα νομίσματα ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Επιπλέον, η έκθεση παρουσίασε νομισματικές εκδόσεις με το θεοποιημένο πορτραίτο του Αλεξάνδρου, του πρώτου σπουδαίου θνητού που απεικονίστηκε επί των νομισμάτων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι την έκθεση επισκέφτηκαν συνολικά 9.550 άτομα.

Την έκθεση συνόδευσε κατάλογος - λεύκωμα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με αναλυτικά κείμενα και φωτογραφίες νομισμάτων.      

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις στα Ιωάννινα. Ειδικότερα:

- Οργανώθηκαν ξεναγήσεις σχολείων. Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στον εκθεσιακό χώρο των νομισμάτων από τους αρχαιολόγους, να γνωρίσουν την ιστορία και τα νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

- Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στην έκθεση ξεναγήθηκε σημαντικός αριθμός ατόμων από το Προσωπικό των Καταστημάτων της Alpha Bank του Νομού Ιωαννίνων. 

- Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση με τίτλο "Μια Ημέρα σε ένα Αρχαίο Νομισματοκοπείο". Το πρόγραμμα απευθυνόταν κυρίως σε παιδιά, τα οποία ζωγράφισαν, συνέθεσαν και "έκοψαν" το δικό τους νόμισμα με αντίγραφα αρχαίων μητρών.