ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Φωτογραφική Έκθεση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
13-30.4.2010

Φωτογραφική έκθεση αρχαίων νομισμάτων από τη συλλογή της Alpha Bank με θέμα "Συμβολισμός και Ιδεολογία. Η Ανθρώπινη Μορφή στο Αρχαίο Νόμισμα" παρουσιάσθηκε στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κατά το διάστημα 13-30 Απριλίου 2010, στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Η παρουσία της ανθρώπινης μορφής στα νομίσματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, από την αρχαιότητα έως σήμερα, εσωκλείοντας συμβολισμούς και ιδεολογίες η ερμηνεία των οποίων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την εκάστοτε εκδότρια αρχή.

Ένας κόσμος συναρπαστικός με μορφές από τη μυθολογία, θεούς, ήρωες, νύμφες που αποκτούν συγκεκριμένες εικονογραφήσεις για να μπορούν να τις κατανοούν όσοι τις βλέπουν, παρουσιάζεται στις νομισματικές εκδόσεις διαφόρων εποχών και περιοχών. Γεωργοί, πολεμιστές, αθλητές βρίσκουν και αυτοί τη θέση τους επάνω στη μικρή μεταλλική επιφάνεια. Από την ελληνιστική εποχή και έπειτα, όταν το νόμισμα εξελίσσεται και σε ένα ισχυρό μέσο πολιτικής προπαγάνδας, η νομισματική εικονογραφία πλουτίζει με τις απεικονίσεις των βασιλέων και τα εξαιρετικά ρεαλιστικά πορτραίτα. Οι ηγεμόνες απεικονίζουν την κεφαλή τους, για να θυμίζουν στους υπηκόους την παρουσία τους, για να εδραιώνουν την εξουσία τους και για να υπενθυμίζουν την καταγωγή τους σε περίπτωση αμφισβητήσεων και δυναστικών συγκρούσεων. Στα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια ακολουθείται η ίδια αρχή και οι νομισματικές εκδόσεις που κυκλοφορούν απεικονίζουν κατά κύριο λόγο τον αυτοκράτορα.