ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

  

Χρειάστηκε πολύ λίγος χρόνος, για να περάσει από τη δυτική Μικρά Ασία στον κυρίως ελλαδικό χώρο η χρήση του νέου μέσου συναλλαγής, του νομίσματος. Η πρώτη πόλη-κράτος, που υιοθέτησε το νέο μέσο συναλλαγών και έκοψε τα δικά της νομίσματα, ήταν η Αίγινα. Οι Αιγινήτες, ζώντας σε ένα βραχώδες και χωρίς καλλιέργεια νησί, από νωρίς στράφηκαν στη θάλασσα και γρήγορα με το στόλο τους αναδείχθηκαν σε μεγάλους εμπόρους της Μεσογείου. Με τα συνεχή ταξίδια τους διαμέσου των θαλάσσιων οδών γνώρισαν το νόμισμα και γύρω στο 560 π.Χ. έκοψαν τα πρώτα δικά τους αργυρά νομίσματα. 

             
   

Ο εικονογραφικός τύπος που χαρακτηρίζει τους στατήρες της Αίγινας από την αρχή έως το τέλος της νομισματοκοπίας της, είναι η χελώνα, αρχικά η θαλάσσια και αργότερα η χερσαία.

  

Το παράδειγμα της Αίγινας αμέσως ακολούθησε η Αθήνα, η οποία μετά από ένα σύντομο διάστημα αναζήτησης εικονογραφικού τύπου, έθεσε σε κυκλοφορία τα περίφημα τετράδραχμα με τη θεά Αθηνά και την γλαύκα.Την ίδια εποχή, ξεκινάει και η Κόρινθος, που εμπνέεται από τη μυθολογία της και απεικονίζει στα νομίσματά της τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο που έπιασε ο τοπικός ήρωας Βελλεροφόντης με το χρυσό χαλινάρι που του έδωσε η θεά Αθηνά. Το εικονογραφικό θέμα που επιλέγουν αυτές οι τρεις πόλεις, δίνει και τις ονομασίες των νομισμάτων τους. Οι «χελώνες» της Αίγινας, οι «πώλοι» ή οι «Πήγασοι» της Κορίνθου και οι «γλαύκες» της Αθήνας είναι τα πρώτα νομίσματα του ελλαδικού χώρου.