ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Alpha Bank
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Από την εποχή της νομαδικής ζωής έως την εγκατάστασή του σε οργανωμένες κοινότητες, ο άνθρωπος βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα της εξεύρεσης των απαραιτήτων για την επιβίωσή του. Στην αρχή χρησιμοποίησε ως μέσο συναλλαγής διάφορα πλεονάζοντα αγαθά. Όμως έτσι έπρεπε να υπάρχουν πάντοτε πράγματα απαραίτητα για τον άλλο. Καθιερώθηκε λοιπόν αρχικά, ως κοινό μέσο συναλλαγής, κάτι που όλοι είχαν, τα βοσκήματαΜε την πάροδο όμως του χρόνου ο άνθρωπος συνειδητοποίησε την ανάγκη για ένα εύχρηστο, διαιρετό και αποθηκεύσιμο μέσο συναλλαγής. Αυτό που αναζητούσε το βρήκε στο μέταλλο, ενώ παράλληλα διαδόθηκε η χρήση του ζυγού, που έδινε στο μέταλλο καθορισμένη αξία. Έτσι λοιπόν άρχισε να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές του το τάλαντο, μία χάλκινη πλάκα σε σχήμα δοράς βοοειδούς.

Στο επόμενο βήμα, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο συναλλαγής ο οβελός (οβολός), ράβδος από σίδηρο, όμοιος με τους μαγειρικούς οβελούς, τις σούβλες.

Το πάχος του οβελού ήταν τέτοιο που η παλάμη μπορούσε να κρατήσει έξι μαζί. Έτσι από το ρήμα δράττομαι, που σημαίνει πιάνω σφικτά την ποσότητα που χωρά στην παλάμη, προέρχεται η λέξη δραχμή, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε τη νομισματική μας μονάδα. Στην ιστορία μάλιστα της δραχμής, καθιερώθηκε και η νομισματική αξία ότι 6 οβελοί ισοδυναμούν με μία δραχμή.